.
Itt vagy most: Receptek.14.hu > Receptek > Rétesek > RÉTES
A rétes készítésének első feltétele a jó liszt. Ha a liszt minősége bizonytalan, egy tojás hozzáadásával növeljük annak fehérjetartalmát.
50 dkg lisztet 1 diónyi zsírral elmorzsolunk és 4-4,5 dl langyos, sós vízzel puha tésztát gyúrunk.
Dédike 100x gyúrta a tésztagombócot, Princz nagymama 100x csapta a gyúródeszkához - cél, hogy teljesen sima és rugalmas legyen a tészta.
Két cipóra osztjuk (fontos, hogy ne legyen rajta gyűrődés), korong alakúra formáljuk, tetejét megkenjük langyos zsírral vagy olajjal. Mindegyiket külön-külön fedjük le melegített lábassal. Meleg helyen készítsük és pihentessük 15-20 percig.
Egy nagy asztalt terítsünk le abrosszal, gyengén szórjuk be liszttel, tegyük a tésztát a közepére és nyújtófával kicsit nyújtsuk ki.
Ezután vékonyan kenjük meg zsírral, majd kézfejünk segítségével kezdjük nyújtani. A nyújtást addig végezzük körbe-körbe az asztal körül, amíg annak széleit is betakartuk és a tészta még nyújtható.
A rétestésztának hártyavékonynak kell lennie. A széleit kezünkre csavarva leszedjük, néhány csepp vízzel összegyúrjuk, pihentetjük, majd újra kinyújtjuk.
A tésztát 1/3-ad részéig finom morzsával gyéren megszórjuk és a tölteléket ráhintjük vagy -kenjük, ahogy az anyag megkívánja. A töltelék ne legyen túl sok.
Az abrosz széleit felemelve a tésztát laposan és lazán összecsavarjuk (dobjuk). A tepsi hosszának megfelelően rudakra vágjuk, tetejét zsírral megkenjük és zsírozott tepsiben sütjük.