.

Itt vagy most: Receptek.14.hu > Receptek > Piték > MEGGYES PITE

 

MEGGYES PITE receptje

Hozzávalók

  • liszt: 1 kg
  • zsír: 40 dkg
  • élesztő: 4 dkg
  • tojás sárgája: 2 db
  • meggy:
  • fahéj:
  • morzsa:
  • darált háztartási keksz:
  • tojás: (a kenéshez)

Elkészítése

A lisztet jól elmorzsoljuk a zsírral. Zsír helyett használhatunk valamivel nagyobb mennyiségű margarint is.

Az élesztőt felfuttatjuk vízben, cukorral és liszttel, de só nélkül. (Mézner Feri - Ria férje, aki pék volt - azt mondta, sohase szabad az élesztőt tejbe tenni, mert az megöli az élesztőgombákat.)

Összegyúrjuk a tészta alapanyagait, majd 2 részre osztjuk azt és az egyik felét tepsibe tesszük. Rászórjuk a tölteléket, meghintjük cimettel - fahéjjal - és kis morzsával.

A meggy alá is szórhatunk morzsát, esetleg darált háztartási kekszet.

A második lappal lefedjük a tölteléket. Villával megszurkáljuk és a tetejét megkenjük tojással.

Ha kész, 1 órát állni hagyjuk a sütés előtt.

Ügyeljünk, hogy ne kemény, hanem lágyabb tésztát gyúrjunk.

Nagy Mária néni, Baja