.

Itt vagy most: Receptek.14.hu > Receptek > Mézes > KARÁCSONYI MÉZESKALÁCS

 

KARÁCSONYI MÉZESKALÁCS receptje

Tészta

Hozzávalók

  • méz: 25 dkg
  • vaj: 5 dkg
  • porcukor: 10 dkg
  • liszt: 70 dkg
  • tojás: 4 db
  • őrölt fahéj: 1 evőkanál
  • őrölt szegfűszeg: 1 kávéskanál
  • szalálkáli: 2 dkg

Elkészítése

A mézet és a vajat meglangyosítjuk. Egy edényben a cukrot, a 3 tojást, a fűszereket és a szalalkálit összeturmixoljuk és a mézes vajba tesszük. Jól elkeverjük, majd a liszttel tésztává gyúrjuk.

Egy napig szobahőmérsékleten pihentetjük.

Másnap kb 1 mm vékonyra kinyújtjuk és kiszaggatjuk. 1 felvert tojással a tetejét megkenjük.

Alufóliával kibélelt sütőben kb. 4-5 perc alatt mogypróbarnára sütjük.

Cukormáz

Hozzávalók

  • tojásfehérje: 1 db
  • cukor: 5 dkg

Elkészítése

A tojásfehérjét nem szabad felverni, hanem sűrűre kell keverni a cukorral.

A masszát egy kisméretű nylon zacskóba kanalazzuk, amelynek a sarkán egy pici lyukat vágunk. Óvatosan, egyenletesen nyomva rajzoljuk vele a díszítést.

A cukormázba tehetünk ételfestéket is.

Lázár Julianna, békésszentandrási mézeskalács készítő (Fakanál)