.
Itt vagy most: Receptek.14.hu > Receptek > Mézes > KARÁCSONYFADÍSZEK
Az egészet jól összedolgozzuk. A tésztát kis pihentetés után 3 mm vastagra nyújtjuk.
A süteményeket kiszúró formákkal szaggatjuk ki, vagy a kinyújtott tésztára vastagabb kartonból kivágott formákat teszünk és éles késsel körbevágjuk.
Megkenjük felvert tojással (ez el is maradhat) és kizsírozott, kilisztezett tepsiben, közepesen meleg sütőben világos barnára sütjük.
Ügyeljünk a formák elhelyezésére, hogy ne nőjenek össze a tepsiben. Tegyük a 2 részből álló formákat egymástól 2 mm-re.
A díszítéshez használt diót, mandulát, mogyorót, mazsolát sütés előtt rátehetjük a tésztára. A drazsét és cukorkaféléket a sütés után cukormázzal ragasztjuk fel.
A formákat érdemes szívószállal kilyukasztani, mert így könnyebb lesz felfűzni. Ha sütés előtt szúrjuk ki, kicsit bedagad. Ha sütés után, akkor szép lesz, de csak akkor lehet kiszúrni, amikor még forró.
1 tojásfehérjét verjünk fel nagyon keményre, tegyünk hozzá 12 dkg porcukrot, és keverjük legalább 20-30 percig.
Ha szálat húzunk belőle és nem folyik szét, akkor az egészet töltsük bele egy hibátlan nylon zacskóba. A zacskó egyik sarkát bagyon picit, 1 mm-nyit vágjuk le. Ezen keresztül különböző ábrákat rajzolhatunk a cukormázzal a figurákra.
A máz estétől reggelig keményre szárad.
Egy mézeskalácsos úgy írta le, hogy nem szabad a tojásfehérjét fölverni, csak keverni a cukorral, míg fényes nem lesz.
Családi Lap, 1983