.

Itt vagy most: Receptek.14.hu > Receptek > Mézes > KARÁCSONYFADÍSZEK

 

KARÁCSONYFADÍSZEK receptje

A díszek

Hozzávalók

  • liszt: 76 dkg
  • porcukor: 34 dkg
  • szódabikarbóna: 2 evőkanál
  • őrölt fahéj: kevés
  • porrá tört szegfűszeg: 10 szem
  • margarin: 5 dkg
  • tojás: 4 db
  • méz: 4 evőkanál
  • felvert tojás:
  • zsír:
  • liszt:
  • dió vagy mandula vagy mogyoró vagy mazsola vagy drazsé vagy cukorkaféle:

Elkészítése

Az egészet jól összedolgozzuk. A tésztát kis pihentetés után 3 mm vastagra nyújtjuk.

A süteményeket kiszúró formákkal szaggatjuk ki, vagy a kinyújtott tésztára vastagabb kartonból kivágott formákat teszünk és éles késsel körbevágjuk.

Megkenjük felvert tojással (ez el is maradhat) és kizsírozott, kilisztezett tepsiben, közepesen meleg sütőben világos barnára sütjük.

Ügyeljünk a formák elhelyezésére, hogy ne nőjenek össze a tepsiben. Tegyük a 2 részből álló formákat egymástól 2 mm-re.

A díszítéshez használt diót, mandulát, mogyorót, mazsolát sütés előtt rátehetjük a tésztára. A drazsét és cukorkaféléket a sütés után cukormázzal ragasztjuk fel.

A formákat érdemes szívószállal kilyukasztani, mert így könnyebb lesz felfűzni. Ha sütés előtt szúrjuk ki, kicsit bedagad. Ha sütés után, akkor szép lesz, de csak akkor lehet kiszúrni, amikor még forró.

A cukormáz

Hozzávalók

  • tojásfehérje: 1 db
  • porcukor: 12 dkg

Elkészítése

1 tojásfehérjét verjünk fel nagyon keményre, tegyünk hozzá 12 dkg porcukrot, és keverjük legalább 20-30 percig.

Ha szálat húzunk belőle és nem folyik szét, akkor az egészet töltsük bele egy hibátlan nylon zacskóba. A zacskó egyik sarkát bagyon picit, 1 mm-nyit vágjuk le. Ezen keresztül különböző ábrákat rajzolhatunk a cukormázzal a figurákra.

A máz estétől reggelig keményre szárad.

Egy mézeskalácsos úgy írta le, hogy nem szabad a tojásfehérjét fölverni, csak keverni a cukorral, míg fényes nem lesz.

Családi Lap, 1983