.

Itt vagy most: Receptek.14.hu > Receptek > Levestészták > HAJTOGATOTT HÁJAS TÉSZTA

 

HAJTOGATOTT HÁJAS TÉSZTA receptje

Hozzávalók a tésztához

  • háj: 37 dkg
  • liszt: 50 dkg
  • tejföl: 1 evőkanál
  • porcukor: 1 evőkanál
  • só: fél kávéskanál
  • gyengébb ecet: 3 evőkanál
  • langyos víz: bő 2 dl
  • tojás sárgája: 2 db
  • tojásfehérje: 1 db

A tészta elkészítése

A tojást az ecetbe - vízbe keverjük.

A hájból elveszünk 2 dkg-t és a liszttel, tejföllel, sóval, cukorral simára dörzsöljük. Egy edénybe tesszük és hozzáöntjük a tojásos-ecetes vizet. Úgy dolgozzuk fel, mint a rétestésztát. Nyújtódeszkára tesszük.

Egy tálban a még tésztás kezünkkel 2 evőkanál liszttel a 35 dkg hájat könnyen kenhetőre kigyúrjuk és 3 részre osztjuk.

A nyújtódeszkán lévő tésztát simára nyújtjuk, s fele részére a kigyúrt háj egyharmad részét rákenjük, a másik felét ráhajtjuk. Jobbról-balról rétegesre hajtva, összecsomagolva pihentetjük. Hidegre tesszük jó fél órára.

Ezután újra kinyújtjuk és a háj újabb egyharmad részét rákenjük a tészta felére. Újra elvégezzük az előző rétegező csomagolást és a tésztát megint pihenni tesszük fél órára.

A műveletet a háj utolsó egyharmad részével is elvégezzük.

Másnap a tésztát vékonyra nyújtva krémeslapnak készítjük el vagy kockára szabdalva (lekvár, dió, mák, túró) töltelékkel töltjük.

A tepsiben is legalább egy óráig még pihenni hagyjuk.

Forró sütőbe tegyük és ne nyitogassuk percenként a sütő ajtaját.