.

Itt vagy most: Receptek.14.hu > Receptek > Levestészták > HÁJAS TÉSZTA

 

HÁJAS TÉSZTA receptje

A hájas tészták az olcsó, sokféleképpen felhasználható, finom készítményekhez tartoznak. A tészták zsiradékát a háj adja. többszöri hajtogatással érjük el, hogy a tészta laza legyen. A hajtogatások közötti pihenési időre tegyük a tésztát hűtőszekrénybe.

Hozzávalók a tésztához

  • liszt: 1/2 kg
  • tojás: 2 db
  • tejföl: 4 kanál
  • só: pici
  • cukor: 1 kanál
  • borecet: 2 kanál
  • tej:
  • víz:
  • háj: 1/2 kg
  • ecetes víz:
  • liszt: 12,5 dkg
  • lekvár:
  • tojás a kenéshez

A tészta elkészítése

Rétestésztát készítünk: 1/2 kg liszthez teszünk 2 egész tojást, 4 kanál tejfölt, kis sót, 1 kanál cukrot, 2 kanál borecetet és annyi tejet vagy vizet, hogy rendes rétestészta keménységű legyen. Jól kidolgozzuk, 2 cipóba vágva letakarjuk, 1 órán át pihenni hagyjuk.

1/2 kg lekapart hájat ecetes vízben, majd tiszta vízben jól megmosunk. Kendőben megszárítjuk, 12,5 dkg liszttel összegyúrjuk és fél óráig pihenni hagyjuk.

Az egyik cipót kinyújtjuk, a hájat rákenjük; azután a másik cipót is kinyújtjuk, és rátesszük a hájra. Mindkét tészta szélét körül jól összenyomkodjuk, hogy nyújtásnál ki ne jöjjön a háj. Majd nagyon vékonyra kinyújtjuk, azután összehajtjuk négybe. Háromszor nyújtjuk, közben 3/4 órát mindig pihentetjük.

Utoljára 1/2 ujjnyi vastagra nyújtjuk ki, tüzes késsel kockákra vágjuk, kis lekvárt rakunk a közepébe és összehajtjuk.

Pogácsát is süthetünk belőle.

A tésztát jobb egy nappal a sütés előtt elkészíteni.

Tojással megkenjük és nagyon meleg sütőbe tesszük. A meleg "húzza fel".

Komsa Anna szakácskönyve