.

Itt vagy most: Receptek.14.hu > Receptek > Kevert tészták > BUDAI SZELET

 

BUDAI SZELET receptje

Tészta

Hozzávalók:

  • kevert liszt: 35 dkg (fele darás, fele sima rétesliszt)
  • porcukor: 10 dkg
  • vaj vagy margarin: 10 dkg
  • tojás: 1 db
  • szódabikarbóna: fél kávéskanál (ezt mindig a lisztbe kell keverni)
  • tejföl: annyi, hogy a tésztával könnyen dolgozhassunk

A tészta elkészítése

A megpuhított vajat a szódabikarbónával elkevert liszttel elmorzsoljuk, és hozzáadjuk a többi anyagot is.

Kettéosztjuk a tésztát, cipókat formálunk belőle, pihentetjük.

Nagyobb sütőtepsi alján két lapot sütünk.

Töltelék:

Hozzávalók:

  • cukor: 15 dkg
  • tej: 2x 1/4 liter
  • darás liszt: 3 evőkanál
  • vaj: 15 dkg
  • porcukor: 2 evőkanál
  • tej: 1 evőkanál

A töltelék elkészítése

15 dkg cukrot egy nagyobb edényben barnára pirítunk. 1/4 liter forró tejjel felöntjük - vigyázzunk, mert hamar kifut! Addig forraljuk, amíg a cukor fölolvad.

Újabb 1/4 liter tejben elkeverünk 3 evőkanál darás lisztet, ezt hozzáöntjük a cukros tejhez és sűrűre főzzük. Kihűtjük.

15 dkg vajat 2 evőkanál porcukorral és 1 evőkanál tejjel habosra keverünk. A kihűlt masszát ehhez kanalanként hozzáadjuk. Minden kanállal jól elkeverjük.

A krémet rákenjük az egyik (már kihűlt) tésztalapra és a másik lappal betakarjuk.

Csokoládémáz

Hozzávalók

  • margarin: 16 dkg
  • porcukor: 16 dkg
  • kakaó: 2 tetézett kávéskanál
  • finom keményítőliszt: 2 kávéskanál
  • tej: 2 evőkanál

A máz elkészítése

A margarint kis lángon vagy mikróban felolvasztjuk, belekeverjük a porcukrot, a kakaót. Folytonos kevergetés mellett belekeverjük a keményítőlisztet és a tejet is. Addig kevergetjük, míg mindez összeáll.

Miután levettük a tűzről, azonnal a tésztára öntjük, elsimítjuk. Másnapig állni hagyjuk.

Kiadós és különlegesen finom.

Gaál (Ikarus, Pusztavám)