.

Itt vagy most: Receptek.14.hu > Receptek > Élesztős omlós tészta > POZSONYI KIFLI

 

POZSONYI KIFLI receptje

Tészta

A Filepkó-féle diós és mákos beigli is ebből a tésztából készül. Alighanem Gerbaud - recept.

Hozzávalók:

  • liszt: 65 dkg
  • vaj: 30 dkg
  • porcukor: 6 dkg
  • tojás sárgája: 1 db
  • élesztő: 2 dkg
  • só: csipetnyi
  • tej: 2 dl az élesztő felfuttatásához (de vízbe is tehető!)

Előkészítés

A lisztet, a vajat és a cukrot eldörzsöljük a két tenyerünk között, majd a korábban (a langyos tejben) felfuttatott élesztővel, tojássárgával, csipetnyi sóval jól kidolgozzuk.

Az szerint daraboljuk fel, hogy mit akarunk készíteni belőle, majd hűtőbe tesszük.

Ha pozsonyi kiflit, akkor 3 dkg-os tésztagolyókatformázunk, ha beiglit, akkor annyi kis cipót, ahány rudat készítünk.

A tészta kenéséhez

  • 1 tojás fehérje és sárgája

A pozsonyi kifli elkészítése

A pozsonyi kiflihez a kis golyócskákat nyújtófával ovális alakúra nyújtjuk, közepére 3 dkg tölteléket teszünk, felcsavarjuk és tiszta sütőlemezen patkó vagy kifli alakúra formázzuk.

Tetejét és oldalát tojássárgával kenjük be és langyos helyen kelesztjük.

Amikor a tojássárga megszáradt, a kifliket tojásfehérjével is bekenjük, és most hideg helyen pihentetjük.

Gőzmentes, 210-220 fokos sütőben megsütjük.

A beigli készítése

A beiglit ugyanúgy készítjük, mint a pozsonyi kiflit; csak arra figyeljünk, hogy a tészta és a töltelék súlya a beigli rudaknál azonos legyen.

Diótöltelék

Hozzávalók:

  • dió: 50 dkg
  • kekszmorzsa: 12 dkg
  • cukor: 40 dkg
  • mazsola: 3 dkg
  • cukrozott gyümölcs: 3 dkg
  • reszelt citromhéj: 1 citromból
  • őrölt fahéj: 1 dkg
  • tej: 1,5 dl

Elkészítése

A cukrot a tejjel, a mazsolával, a reszelt citromhéjjal felfőzzük, hozzákeverjük a darált diót, a cukrozott gyümölcsöket, a kekszmorzsát és az őrölt fahéjat, majd hagyjuk kihűlni.

Máktöltelék

Hozzávalók:

  • mák: 60 dkg
  • cukor: 40 dkg
  • mazsola: 3 dkg
  • cukrozott gyümölcs: 2 dkg
  • őrölt fahéj: 1 dkg
  • reszelt citromhéj: 1 citromból
  • tej: 2,5 dl

Elkészítése

Ugyanúgy készítjük, mint a diótölteléket.

Filepkó