.
Itt vagy most: Receptek.14.hu > Receptek > Élesztős omlós tészta > POZSONYI KIFLI
A Filepkó-féle diós és mákos beigli is ebből a tésztából készül. Alighanem Gerbaud - recept.
A lisztet, a vajat és a cukrot eldörzsöljük a két tenyerünk között, majd a korábban (a langyos tejben) felfuttatott élesztővel, tojássárgával, csipetnyi sóval jól kidolgozzuk.
Az szerint daraboljuk fel, hogy mit akarunk készíteni belőle, majd hűtőbe tesszük.
Ha pozsonyi kiflit, akkor 3 dkg-os tésztagolyókatformázunk, ha beiglit, akkor annyi kis cipót, ahány rudat készítünk.
A pozsonyi kiflihez a kis golyócskákat nyújtófával ovális alakúra nyújtjuk, közepére 3 dkg tölteléket teszünk, felcsavarjuk és tiszta sütőlemezen patkó vagy kifli alakúra formázzuk.
Tetejét és oldalát tojássárgával kenjük be és langyos helyen kelesztjük.
Amikor a tojássárga megszáradt, a kifliket tojásfehérjével is bekenjük, és most hideg helyen pihentetjük.
Gőzmentes, 210-220 fokos sütőben megsütjük.
A beiglit ugyanúgy készítjük, mint a pozsonyi kiflit; csak arra figyeljünk, hogy a tészta és a töltelék súlya a beigli rudaknál azonos legyen.
A cukrot a tejjel, a mazsolával, a reszelt citromhéjjal felfőzzük, hozzákeverjük a darált diót, a cukrozott gyümölcsöket, a kekszmorzsát és az őrölt fahéjat, majd hagyjuk kihűlni.
Ugyanúgy készítjük, mint a diótölteléket.
Filepkó