.

Itt vagy most: Receptek.14.hu > Receptek > Élesztős omlós tészta > Beigli > OMLÓS - ÉLESZTŐS BEIGLI

 

OMLÓS - ÉLESZTŐS BEIGLI receptje

Tészta

Az élesztővel készített omlós tészta megőrzi omlós tészta jellegét, de az élesztővel könnyebb lesz, mintha sütőport tennénk bele.

A kelesztéshez 1 - 1,5 óra szükséges.

Hozzávalók:

  • liszt: 1 kg
  • vaj vagy margarin: 20 dkg
  • zsír: 15 dkg
  • porcukor: 8 dkg
  • élesztő: 1 dkg (Ria szerint legalább 2 dkg kell bele)
  • tojás: 2 db
  • tej: 2 dl
  • só:

Elkészítés

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg porcukorral.

Az élesztőt 2 dl langyos tejjel felfuttatjuk és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk még 1 egész tojást, késhegynyi sót.

Az egészet jól összedolgozzuk, összegyúrjuk és hideg helyen néhány órát pihentetjük.

Utána 6 egyenlő részre osztjuk, cipókat formálunk, utána téglalap alakúra kinyújtjuk.

Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg, úgy, hogy a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük.

A keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a tésztából és felsodorjuk.

A megtöltött beigliket gyengén kizsírozott tepsibe tesszük, tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk, ismét megkenjük és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad (megrepedezik).

Mérsékelten meleg sütőben kb. 35 - 40 percig sütjük. Így szép márványos lesz!

Máktöltelék

Hozzávalók:

  • mák: 40 dkg
  • cukor: 26 dkg
  • víz: 2,5 dl
  • mazsola: 5 dkg
  • reszelt citromhéj: kevés
  • reszelt alma: 1 vagy 2

Elkészítése

A vízből és a cukorból szirupot főzünk, mellyel leforrázzuk a mákot, majd összekeverünk 5 dkg megtisztított mazsolát, kevés reszelt citromhéjat. Ha esetleg 1-2 hámozott reszelt almát is hozzákeverünk, ettől lazább lesz a töltelék.

Diótöltelék

Hozzávalók:

  • dió: 40 dkg
  • cukor: 22 dkg
  • víz: 2 dl
  • mazsola: 5 dkg
  • reszelt citromhéj: kevés
  • morzsa: 4 dkg

Elkészítése

A cukorból és a vízből szirupot főzünk és az őrölt dióhoz öntjük.

Hozzáadjuk a megtisztított mazsolát, a reszelt citromhéjat és 4 dkg zsemlemorzsát.

A tölteléket mindig hidegen kenjük a tésztára.

Ügyeljünk arra, hogy a töltelék ne legyen se túl sűrű, se túl híg, mert akkor a tészta sütés közben felreped.

Magyar Konyha