.
Itt vagy most: Receptek.14.hu > Receptek > Élesztős omlós tészta > Beigli > OMLÓS - ÉLESZTŐS BEIGLI
Az élesztővel készített omlós tészta megőrzi omlós tészta jellegét, de az élesztővel könnyebb lesz, mintha sütőport tennénk bele.
A kelesztéshez 1 - 1,5 óra szükséges.
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg porcukorral.
Az élesztőt 2 dl langyos tejjel felfuttatjuk és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk még 1 egész tojást, késhegynyi sót.
Az egészet jól összedolgozzuk, összegyúrjuk és hideg helyen néhány órát pihentetjük.
Utána 6 egyenlő részre osztjuk, cipókat formálunk, utána téglalap alakúra kinyújtjuk.
Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg, úgy, hogy a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük.
A keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a tésztából és felsodorjuk.
A megtöltött beigliket gyengén kizsírozott tepsibe tesszük, tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk, ismét megkenjük és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad (megrepedezik).
Mérsékelten meleg sütőben kb. 35 - 40 percig sütjük. Így szép márványos lesz!
A vízből és a cukorból szirupot főzünk, mellyel leforrázzuk a mákot, majd összekeverünk 5 dkg megtisztított mazsolát, kevés reszelt citromhéjat. Ha esetleg 1-2 hámozott reszelt almát is hozzákeverünk, ettől lazább lesz a töltelék.
A cukorból és a vízből szirupot főzünk és az őrölt dióhoz öntjük.
Hozzáadjuk a megtisztított mazsolát, a reszelt citromhéjat és 4 dkg zsemlemorzsát.
A tölteléket mindig hidegen kenjük a tésztára.
Ügyeljünk arra, hogy a töltelék ne legyen se túl sűrű, se túl híg, mert akkor a tészta sütés közben felreped.
Magyar Konyha